Tafoni Floating Home by Joanna-Borek Clement

Detailed information from Joanna-Borek Clement:
Introduction
Promoting a New Attitude in Residential Design and Living

The primary goal of this conceptual project is to change the attitude towards living on a houseboat and promote a lifestyle that encourages the preservation of greenfields. Tafoni is spacious, yet compact. Typical houseboats have low ceilings and often feel cramped, which can detract from comfort many residents desire of their homes. In contrast, even though Tafoni has a relatively small floor plate, it is spacious because of the high ceiling and the minimal amount of full-height interior partitions. The partialheight sculptural walls divide the space visually and increase the interaction between people without limiting views. Tafoni is a multi-purpose living pavilion that serves as a permanent house, a weekend retreat, a relaxing summer destination or a place to entertain friends and hold business parties. In the current era of overpopulation, building houseboats is a solution we should consider.


The exemplary location of this project is the houseboat district in Sausalito, California, which features the beautiful views of San Francisco Bay overlooking neighboring Tiburon. This area serves as a permanent residence for many and is an example of peaceful coexistence between humans and nature, appropriately regulated by local laws to ensure protection of the environment.

Every respectful and creative design, both modern and traditional, is accepted here; the residents pride themselves in the diversity of this floating enclave, which inspires everyone who comes to visit. Living close to unspoiled nature means being surrounded by beauty that enriches life in a way that apartments and on-land houses do not. Floating homes respond to low and high tide and more intimately connect with the environment than suburban houses with manicured backyards. Tafoni helps one discover the possibilities available with realizing that a living space can be very different than the one we grew up in and are used to.

Environmental Design Goals
Land-based residential developments often become obsolete as regional economic patterns fluctuate. Problems plague many urban communities when neighborhoods are abandoned with no option to relocate them. The Tafoni project is a ‘conversation starter’ that shows that installing permanent foundations and fixed construction is not the only option available. The substantial damage to the environment in traditional on-land construction happens immediately at the start of the project; plants are removed from greenfields that, in turn, impacts the natural nesting habitat of wildlife. In urban sites the construction debris associated with demolition and remodel of an existing building typically adds to the global refuse problem. Houseboats, as opposed to traditional
homes, have no foundations that permanently impact the land. They can be moved from one dock to another to allow the shaded land underneath them to recover. Houseboats can be disassembled and transported to another location, even in a different city.

The environmental goal of this project is to give Tafoni owners the flexibility and options that are invaluable in an environmentally conscious lifestyle.

Local Inspiration from the California Coast
The natural flora and fauna of the California coast provided inspirations for the project. First among them is a tafoni rock formation.

Tafoni
Tafoni are beautiful naturally occurring sculptures of stone, commonly sandstones. These extraordinary rock formations are hypothesized to be results of salt weathering. It is a unique phenomenon that is common along the Northern California shore in such locations as Salt Point State Park in Sonoma County. Their diversity and simple geometric beauty is astounding, shaping the design of the houseboat.

Pebble & Wave
Other important inspirations are the simplicity of coastal pebbles and the beauty of ocean waves. The furniture and casework in the Tafoni project are entirely inspired by smooth, oval-like pebbles polished by the water. Also, the sleeping area features an ocean wave wrapping around the bed formed by the additional curved interior wall separating the bedroom from the bathroom area. The floor pattern references the linear graphics found on California coastal pebbles.

Circulation & Space
The basic spatial concept is simple and minimal; in plan view the sculptural tafoni-inspired exterior and interior feature walls divide the space into three major parts: kitchen, living area and bedroom/ bathroom/closet area.

Read (pdf)

Leave a Reply