POST Headquarters, Luxembourg / Metaform Architects

This slideshow requires JavaScript.

The POST Headquarters is a stunning commercial architecture project located in Luxembourg, designed by Metaform Architects. This innovative building is an excellent example of contemporary design that blends seamlessly with its surroundings, creating an architectural marvel that stands out from the rest.

The building is a three-story structure that boasts a modern, industrial design that incorporates the latest technology and materials. The building’s facade is made up of glazed panels that allow natural light to flood the interior, creating an open and welcoming space for employees and visitors alike.

One of the key features of the POST Headquarters is its sustainable design, which incorporates a range of green technologies to reduce its environmental impact. The building has a green roof, which helps to insulate the interior and reduce energy consumption. The roof also features a rainwater harvesting system, which collects rainwater and reuses it for irrigation and other non-potable uses.

Inside, the building is designed to maximize efficiency and productivity, with open-plan workspaces that encourage collaboration and communication between employees. The design also incorporates a range of amenities, including a cafeteria, gym, and relaxation areas, which help to create a comfortable and supportive work environment.

One of the most impressive aspects of the POST Headquarters is its use of technology, which is seamlessly integrated into the building’s design. The building features a range of smart technologies, including an intelligent lighting system that adjusts to natural light levels, a state-of-the-art security system, and an advanced climate control system that monitors and regulates indoor temperature and air quality.

The POST Headquarters is a true architectural marvel that showcases the very best in contemporary commercial architecture. Its innovative design, sustainable features, and advanced technologies make it a standout building that sets the standard for modern commercial architecture.

Overall, the POST Headquarters is an excellent example of how modern commercial architecture can be both aesthetically pleasing and environmentally responsible. It is a testament to the power of great design and the importance of creating sustainable, supportive work environments that promote productivity and well-being.

Technical sheet

What?
Typology: Office Building
Capacity: 850 employees
Gross Floor Area: 29 825m2

Where?
Adress: 38 Place de la Gare 1616 Luxembourg Luxembourg

When?
Beginning of demolition: September 2017
Beginning of construction: July 2019
Delivery date: March 2023

How?
Mission: Complete architect service
Client: POST Luxembourg

Who?
Metaform Project Manager: GG Kirchner
Metaform Team: Jarrid Engel, Sven Khal, Jackie Ley, Phillip Barnard, Lulian Mosu, Matthieu Ristic, Ljiljana Vidovic, Lena Niebelschuetz.
Team: T6 РNey & Partners and INCA (Structural engineers), Goblet Lavandier & Associ̩s (MEP engineers), INCA (Acoustic Engineers), E3 consult (DGNB consultants), Dr. Thomas Lutgen (Monument protection/Restoration), Dr. Peter Borgs (Fire protection expert), Jangled Nerves (Scenographers)
Contractors/suppliers/ff&e: Metal Art (Staircase), CBL (Structure), Annen (Façade), Hubert Schmitt (Interior), AP Kieffer (ventilation engineer), Solelec (Electricity), Bene, Vitra, Arper (Interior).

Sustainability
– Energy efficiency class A
– Thermal insulation class A
– Certified DGNB Platinum
– Energy consumption: 118.9 kWh/m2/year

Awards

  • 1st Prize in a 3-phase competition
  • Shortlisted at MIPIM awards 2023

Certifications

  • DGNB Platinum certification

Leave a Reply