Montreal West Station Pavilion: Modern, Sustainable Design

This slideshow requires JavaScript.

Highlights

Location: Montréal
Client: exo
Architect: Sid Lee Architecture
Span: 6,329 sq. ft.
General contractor: Roxboro

Electromechanical and structural engineer: Norda Stelo
Surveillance firm: Aecom
Landscape architect: Agence REFLIEFDESIGN
Geotechnical consultant: Laboratoire GS inc.

Photographer: David Boyer

The newly unveiled Montreal West Station Pavilion, designed by Sid Lee Architecture, is a testament to innovative design, community integration, and sustainable development. This architectural marvel not only serves as a functional transit hub but also stands as a striking landmark in the Côte-des-Neiges – Notre-Dame-de-Grâce neighborhood. Let’s dive into the key architectural aspects that make this pavilion a standout project.

A Thoughtful Blend of Heritage and Modernity

Sid Lee Architecture has skillfully blended the new pavilion’s design with the neighborhood’s rich heritage. The double-pitched roof, inspired by local landmarks like St. Philip’s Church and the area’s traditional residential buildings, serves as the project’s starting point. This roof design nods to the simplicity and functionality of traditional shelters while incorporating a modern twist. The zinc treatment with a reddish hue not only adds a contemporary touch but also pays homage to the existing train station’s brickwork, reflecting a deep appreciation for ancestral craftsmanship.

Seamless Integration with Nature

One of the standout features of the new pavilion is its seamless integration with the surrounding natural environment. The project team faced the challenge of working within a small and complex site while preserving existing woodlands and biodiversity. They succeeded in creating an underground rail connection that respects the natural landscape. The spacious glass box beneath the distinctive roof allows natural light to flood the interior, creating a welcoming and airy atmosphere. This thoughtful design ensures that the pavilion harmonizes with its surroundings, enhancing the area’s natural beauty rather than disrupting it.

Inviting Interiors with Artistic Flourishes

Stepping inside the pavilion, visitors are greeted by a space that is as functional as it is visually appealing. The transparent walls and carefully aligned floors promote clear visibility and ease of movement, fostering a sense of openness and connection to the urban environment. The interior design draws inspiration from Montreal’s iconic metro stations, featuring a chevron-grooved concrete treatment that adds a touch of geometric flair. A suspended installation by local artist Philippe Allard further enriches the space, providing a unique visual identity that complements the architectural elements. Accessibility is a key focus, with an integrated elevator ensuring that the pavilion is welcoming to all.

A Beacon of Light and Community

The new pavilion is not just a transit hub; it’s a beacon of light and community on Sherbrooke Street West. During the day, the glass structure reflects the surrounding nature and meticulously landscaped grounds by Agence RELIEFDESIGN, blending seamlessly with its environment. At night, the pavilion transforms into a glowing landmark, thanks to its cleverly integrated lighting. This illumination enhances the sense of security and civic pride, guiding passersby and highlighting the building’s importance as a community hub. The simplicity of the design, combined with its poetic tension between solid and transparent elements, makes the pavilion easily recognizable and inviting.

Conclusion

The New Montreal West Station Pavilion by Sid Lee Architecture is a masterful blend of heritage, modernity, and sustainability. Its design respects and enhances the natural environment while providing a functional and aesthetically pleasing transit hub. The pavilion’s thoughtful integration of architectural elements, artistic features, and accessibility considerations makes it a standout project that enriches the community. As a beacon on Sherbrooke Street West, the pavilion not only improves the public transit experience but also stands as a testament to the power of innovative, community-focused design.

Leave a Reply