Hemaa Extension: Harmonizing Past and Present

This slideshow requires JavaScript.

In Hauts-de-Seine, France, a remarkable architectural feat has taken place as Hemaa Architectes unveils their latest project, the Hemaa Extension. This extraordinary extension to a detached house seamlessly blends two distinct architectural styles from different periods, harmonizing the past with the present. By skillfully integrating the existing structure and incorporating innovative design concepts, Hemaa Architectes has created a stunning residence that captivates both residents and onlookers alike.

Preservation and Transformation

Prior to the extension, a meticulous technical and historical analysis was conducted, revealing the original structure’s rich history and numerous alterations over time. To ensure the preservation of the house’s noble elements, Hemaa Architectes made the decision to divide the structure along a load-bearing brick wall, retaining the well-preserved part while removing the heavily damaged sections. The salvaged stones were carefully stored and repurposed to create a new facade along the exposed load-bearing wall, seamlessly connecting the past with the present.

A Fragment to Connect

At the heart of the Hemaa Extension lies a glazed gap, serving as the new entrance to the house. This architectural marvel acts as a transitional element, bridging the gap between the existing house and the extension. With its neutral design style, the gap allows each architectural era to stand independently, highlighting their unique characteristics. On the garden side, the extension envelops the millstone section and a patio, maintaining a delicate balance between the new and existing elements.

This slideshow requires JavaScript.

Design Concept and Materials

The extension’s design concept revolves around the use of light-colored long bricks, paying homage to the fine buildings traditionally constructed with millstone and solid brick in the town. The window frames are crafted from white architectural concrete, while natural oak frames adorn the windows, adding warmth and elegance to the structure. This meticulous attention to detail ensures that the architectural elements seamlessly integrate with the surrounding environment.

Harmony and Privacy

Respecting the privacy of the residents, the architecture on the street side exudes tranquility and introversion. Conversely, the garden-facing side of the extension opens up to a long garden adorned with fruit trees. The lower level of the facade, which houses the living room, features expansive glazing with sliding bay windows, offering a panoramic view of nature. The patio acts as a natural ventilation system for this captivating space, ensuring a seamless connection between the interior and exterior.

Functional Space and Connectivity

The ground floor, which is connected to the street, kitchen, and dining room, features a passageway leading to a spacious terrace that overlooks the garden. Upstairs, the four bedrooms are thoughtfully positioned under the rafters, creating a cozy and intimate atmosphere. The bedrooms are connected by a glazed walkway above the entrance, where the presence of brick and millstone evokes the sensation of transitioning from one era to another, both visually and physically.

Conclusion

The Hemaa Extension in Hauts-de-Seine, France, is a true testament to Hemaa Architectes’ innovative design prowess. By flawlessly merging two architectural styles from different periods, this exceptional project exemplifies the harmonious coexistence of the past and the present. With its meticulous preservation of the original structure, intelligent design concepts, and carefully selected materials, the Hemaa Extension stands as a remarkable testament to architectural excellence.

This slideshow requires JavaScript.

DATA SHEET

Location: Hauts-de-Seine (France)
Client: Private
Architects: Hemaa Architectes
Delivery: January 2023
Area: 275 m2 (60 m2 renovated and 215 m2 new)
Program: House extension, new construction and renovation. Solid stone and reused materials.
Plan credits: © HEMAA
Photo credits: © Sergio Grazia

Leave a Reply