Fonderie, Mulhouse / by Atelier Zündel & Cristea

Fonderie, Mulhouse / by Atelier Zündel & Cristea
by A/ZC

Atelier Zündel & Cristea shared with us another project, the Fonderie, in Mulhouse. The project, which included medical offices and consultation rooms, called for the creation of two separate divisions, each to be established on its own floor. Sixteen parking spaces were requested in the basement, along with a boiler, and space for technical and archival premises.

Fonderie, Mulhouse / by Atelier Zündel & Cristea
by A/ZC

To achieve a volume of adequate urban proportion, capable of strengthening the islet’s corner, and given the smallness of the basement, we built a partial third floor at an angle, in which the technical and archival premises were placed. Rather than treating it as a uniformly assembled mass, we followed, in the cutting of the roof, the principle of the blueprints that called for a “snail” organization of the various offices. This principle is supported by the presence of recesses in the roof, which allow it to adapt to variations in height.

Fonderie, Mulhouse / by Atelier Zündel & Cristea
by A/ZC

Fonderie
Mulhouse

Completed (2009)

Client General Council of Haut-Rhin
Architects Atelier Zündel & Cristea
Consultants SBE + E3
Construction cost 1,8 M€ (ex VAT)
Gross area 1290 m²
Mission Conception + Construction
Project Social and health care center

Leave a Reply