Atelier SUN Redefines Eye Clinics and Eyewear Retail with Unique Ceiling Feature

This slideshow requires JavaScript.

Atelier SUN has unveiled a new design concept for eye clinics and eyewear retail spaces with the Innovation Eye Clinic. Located in Kitchener, Ontario, Canada, the 1,400 sq ft ophthalmology clinic and eyeglass retail outlet features a unique wooden slat ceiling feature that adds warmth and depth to the space.

The design team faced a challenge when they first received the space, with concrete beams at varying elevations and a ceiling height that dropped below the promised clearance height. They responded with an innovative ceiling feature made of wooden slats suspended at varying heights and connected with clean, straight lines. Custom-designed lighting embedded in the slats adds a warm glow to the space, creating a subtle and sophisticated interplay between light and wood tones.

The reception area features a natural wood-toned feature wall that infuses organic warmth into the space, creating a sense of layering and the illusion of stepping out of a white box into a separate wooden box. Wood-toned displays line the walls of the retail spaces, perfectly complementing the store’s design aesthetic.

From the wooden ceiling feature to the displays and backdrop panels, every element of the Innovation Eye Clinic has been carefully crafted and curated to create a space that is both functional and visually stunning. Visitors are invited to immerse themselves in the beauty of the eyewear and the cozy atmosphere of the store.

In addition to its striking design features, the Innovation Eye Clinic also boasts a highly functional and calming clinical facility. The clinical facilities are located at the rear of the store, providing patients with privacy and comfort during their appointments. The warm and inviting atmosphere of the clinic helps to create a sense of ease and relaxation, which is especially important in a healthcare setting.

The store’s retail area is also designed to provide customers with a seamless and enjoyable shopping experience. The wooden displays and customized lighting create a warm and welcoming ambiance, while the staff’s friendly and knowledgeable approach helps to make customers feel at ease. Patients can choose from a wide selection of high-quality eyewear and receive expert advice and fitting assistance from the store’s experienced optometrists.

Overall, the Innovation Eye Clinic is a prime example of how innovative design can transform a space and enhance the customer experience. Atelier SUN’s unique approach to the design of eye clinics and eyewear retail spaces has created a warm, inviting, and functional space that inspires and captivates visitors.

Technical sheet

Project Name: Innovation Eye Clinic
Location: Kitchener, Ontario, Canada
Architect / Designer: Atelier Sun
Team: Andrew Sun, Cherie Yang, Jacqueline Horne
Millworker: Gold Palace Woodworking
Contractor: Amazi Image
Completion date: Feb 2023
Photos: Joel Esposito
Area: 1400 sq. ft.

Leave a Reply