Zhen Fund Workspace / asap

This slideshow requires JavaScript.

This is a project that takes advantage of immersive urban views, while also conveying a sense of the significance and dynamism of the client’s work, and the tremendous joy and enthusiasm that is so characteristic of this company. asap was asked to create a fairly typical office fit-out for a prominent venture capital firm in Beijing. The very significant number of conference rooms requested, of all sizes, was slightly unusual, as well as the “XL” room with seating for up to 100. Given the U-shaped space, it was clear that the challenge would be to avoid interminable and dull corridors. Furthermore, the firm, Zhen Fund, is known for its investments in not only tech startups, but also in visionary new consumer products, thus the space needed to reflect a sense of optimism, ambition, and an embrace of the future. The program requested was also fairly tight, relative to the space available to work with, so very free-form designs were not an option.

Much of asap’s work explores various types of curves, and so they began to explore how that might impact this design as a solution. While seemingly inefficient at first glance, the curving glass conference rooms that became the signature of this project actually accomplished several things: they avoided the monotony of dreaded long, double-loaded corridors; they immediately gave the design a bold and visionary quality, deriving as much from the forms as from the ever-changing reflections and refractions they created; lastly, there is a positive benefit achieved from the pockets of space created where the rooms meet, turning what could have been an awkward passing moment in a hallway into a gracious pocket of space that also lends itself to informal but private side conversations. Relative to their competitors, who mostly have offices vaguely resembling coffee shops, Zhen Fund has become the talk of the town for its must-see space, where people come as much to see the offices as the company.

asap always seeks opportunities for geometric exploration in their work. Much of the work over the past decade has explored spheres, ellipses, ovals, arches of various kinds, and Bézier curves. In this project, they took the opportunity to study a new geometry: parabolas. They found that these not only worked well to accommodate the spatial requirements, but also to give the corridors the “bouncing tennis ball” quality that makes them so pleasurable. Contrasting this is a single giant circle which encapsulates the building’s core and serves as a unifying gesture that connects the disparate and distant elements of the program.

Technical sheet

Architect: asap/ adam sokol architecture practice
Adam Sokol, AIA, principal; Michael Wysochanski, project architect; Breanna Browning; Cisem Saglam;

Client: Zhen Fund
Site: The site is an interior of a high rise in Beijing’s China World Trade Center.
Size: 10,764 square feet / 1,000 m2
Program: Commercial workspace with 16 conference rooms of varying
 sizes, individual spaces, common areas, and an “XL” room with seating up to 100.

Project Manager: Li Ling, LMio
General Contractor: Indeco