Furla Headquarters “Progetto Italia” / GEZA Architettura

Furla Headquarters “Progetto Italia”: an industrial architecture and office project integrated into nature, where working environment, sustainability and landscape are harmoniously conceived.

This slideshow requires JavaScript.

The new Furla Headquarters are located in Tavarnelle Val di Pesa, in the province of Florence, immersed in the Chianti area. The project highlights a paramount theme: the integration of the industrial architecture into the Italian landscape, providing an opportunity to rethink the quality of the workspace.

Architecture and nature are perfectly blended along all directions to create a unique element where the design and the Chianti landscape (defined by hills, heritage, and agricultural areas) communicate harmoniously.

The Furla factory covers 42,000 sq m of soil – 18,300 sq m built – and has three main volumes (one for offices, two for labs and logistics) designed to be harmoniously integrated into the surrounding landscape, without too much contrast. Architecture and nature coexist in a functional balance.

The morphology of the land is truly taken into consideration and is enhanced through three fundamental elements – the driveway, the terraces, and Piazza Furla – which define clear areas around the building volumes. Thanks to a system of patios and green roofs overlooking the wooded area, nature crosses the boundaries between inside and outside. The main entrance recalls the archetype of Tuscan villa access: a linear row of cypresses welcoming visitors and showing the way through. This rhythm is replicated on the facade of the buildings with sunscreen filtering blades.

The entrance to the offices, with the double-height reception and the large open-air hall, becomes the point where the boundaries between architecture and landscape merge. The interiors have been designed in such a way as to have real layout flexibility. The orderly sequence of offices is punctuated by green patios, or relationship spaces.

Nature is a prominent element, not just because of its beauty (Chianti hills), but also because it creates a pleasant environment once blended into the building: patios, green coverings, and natural light contribute to a more sustainable working habitat, where people can also relax and enjoy contact with nature.

Finally, sustainability plays a key role in this project, which has been designed to comply with green energy best practices.

Technical sheet

Client: Furla FC Immobiliare spa
Location: Tavarnelle Val di Pesa, Firenze
Chronology:
Design phase: 2017-2018
Construction: 2018-2021

Dimensional Data

Area of intervention: 42.000 mq
Building Area: 11.000 mq
Total Built Area: 18.300 mq
Production: 15.500
Offices: 2.800 mq
Terraces and green roofs: 1.200 mq
Freight area and outdoor parking: 7.700 mq
Green Area: 23.000 mq

Architecture Design and Creative Direction

GEZA Architettura (Udine)
Arch. Stefano Gri e Arch. Piero Zucchi
Arch. Alessia Dorigo (project leader)
Arch. Marjana Dedaj (project leader)
Arch. Stefania Anzil
Arch. Elisa Mansutti
Arch. Beatrice Pellos
Arch. Francesco Tessaro
Arch. Giulia Marcon
Arch. Roberto Pasquali
Arch. Clemens Kusch – CFK Architetti (coordination)

Structural Design and Supervision of Works

Biagini Studio di Ingegneria (Arezzo)
Ing. Piero Bracciali
Ing. Alessandro Fei
Arch. Francesco Misuri
Ing. Matteo Ciofini
Ing. Adrian Burca
Ing. Alessandro Blanc
Geom. Paolo Renzoni
Arch. Pietro Pagliardini (test)

Landscape Design

LAND Italia (Milano)
Andreas Kipar (project leader)
Valerio Bozzoli (senior agronomist)
Arch. Luisa Bellini (senior architect)
Arch. Andrea Occhetti (senior architect)
Arch. Cecilia Ricci
Arch. Francesca Villa
Arch. Laura Mantegazza
Landscape Arch. Gianna Galgani

Structural Plan

Consilium Servizi d’Ingegneria (Firenze)
Ing. Paolo Pietro Bresci (mechanical structure project management)
p.i. Marco Cellini (electrical and special structure project management)

Photographer: Fernando Guerra