WELL LivingLab, Beijing / Superimpose Architecture

This slideshow requires JavaScript.

One of the many things the recent epidemic situation has taught us, is that our buildings and interiors should become healthier, more adaptable to changing situations and that they should promote physical and mental well-being. Indoor wellbeing has been Superimpose’s focus already since 2016, when designing Asia’s first WELL LivingLab and a26,000 square meter adjacent office parkinShunyi, Beijing.

The Well LivingLab in Beijing is a Sino-American collaborationbetween Delos, Mayo Clinic and Sino Ocean Group, bringing together building science, behavioural science and health science. The Laboratory will provide controlled and simulated indoor environments that mimic indoor office environments and residential living spaces to conduct innovative human-centered research. The goal is to improve the impact that indoor environments have on human health, wellness, comfort, and performance.

Superimpose’sresponsibility was creating a WELL and LEED certified building and to use low-tech solutions to create a flexible and optimised environment to facilitateand conduct research.

In order to create an open reconfigurable plan-layout which allows for different experiment conditions and to optimize sun-exposure, both escape stairs together withbuilding core are placed at the northern side of the building. These building elements together with a canopy and rotatable rooftop lab are designed as individual elements and together express a ‘plug-in’ massing concept.

The building core situates MEP spaces, shafts, washrooms with access to natural daylight. The lift is discreetly hidden as Superimpose opposed to the idea of having it as the main vehicle for vertical circulation. Instead the otherwise dark and hidden escape staircases become the red iconichighlight of the building promoting physical exercise and social interaction.

Superimpose designed the building’s façade as a cassette system to allow for adaptability whilst maintaining a strong and recognizable architectural feature that fits into Shunyi’s industrial context.Internal blinds, external blinds and electrochromic glass for an on-demand variety of shading and glass colour are integrated within these façade cassettes.The entrance canopy offers shelter and provides an entrance gesture. It directly connects to the outdoor staircase whilst allowing for daylight to the ground floor. On the rooftop,there is a fully rotatable laboratory for comprehensive sunlight related research, together with a rooftop-farm to promote nourishment and a sense of participation.

By designing the Well Living Lab in such a way that it reflects and adapts the WELL standards in the simplest and most effective way, Superimposeaims to contribute and facilitate improving health and wellbeing for future office and residential developments in China and beyond.

This slideshow requires JavaScript.

Name / WELL LivingLab
Scope / Architecture Design
Function /Laboratory and Office
Size / Master plan 26,123 sqm and architecture 2,400 smq
Location /Shunyi, Beijing, China
Status / Completed 2021
Client /Sino Ocean Group
Tenant / Delos
Design team / Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt,Xuan Wang, HuiminXie, Pablo GonzalezGonzalez, XiaoyuXu, Casper Kraai
Photographs /CreatAR&Valentín Račko
Certification/ LEED BD+C Core and Shell Gold, WELL HSR, WELL Platinum, WELL Performance Verification
LDI / BIAD (Beijing Institute of Architectural Design)

http://www.superimposearchitecture.com/

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Leave a Reply