House 6 in São Paulo, Brazil / by studio mk27

The House 6 project was thought out after the client had made a request: the family wanted a covered external space to be used for everyday living. This space should be used to organize all the social life of the house. The Brazilian tropical climate suggests ample use of these solutions in vernacular as well as in modern architecture. Beginning from the colonial, Brazilian architecture has usually incorporated a space that was known as the veranda. Verandas are covered linear spaces in front of the living room and bedrooms which act as the intermediary between the interior and exterior.

House 6 in São Paulo, Brazil / by studio mk27

In the House 6 project, the idea of the veranda has been reinvented. The veranda is not exactly in front of the living room, disposed longitudinally, but, rather, perpendicular to it. The wooden pillars that give support to the structure and the clay tiles of traditional verandas have been substituted by modern pilotis that support a volume of flat slabs. The veranda of House 6, nonetheless, still remains an open space and, simultaneously, opens to the garden and the pool. It is a living room, a TV room and an extension of the internal kitchen.

House 6 in São Paulo, Brazil / by studio mk27

This space, then, structured the entire architecture of the house, organized in two transversal volumes and an annex in the back that holds a home office. The lower volume houses the utilities, the kitchen and the living room with door-frames that can be recessed into the walls, and thereby entirely opening the internal space to either side. This sets the cross-ventilation and an unfettered contiguous view of the garden. The upper volume has the private area of the house with the bedrooms and, on the third floor there is a small multiple-use living room alongside an upper deck.

House 6 in São Paulo, Brazil / by studio mk27

Architecturally, the space of the veranda, located under the bedrooms, would have a low ceiling-height, to create a warm feeling. The sum of the structure of the two perpendicular volumes and the living room ceiling-height would result in a very high ceiling. Thus, it was decided to make the living room lower in relation to the veranda and the garden. This result made it possible to have a house with elongated proportions and the viability of a covered external pleasant space to be used on both warm and cool days in the city of São Paulo.

project > house 6
location> São Paulo . SP . Brazil
project > january ,2009
conclusion > january ,2010
site area > 890 m2
builted area > 995 m2

architecture
author > marcio kogan
co-author > diana radomysler
interior design co-authors > diana radomysler . mariana simas
collaborator > eduardo chalabi
team > beatriz meyer . carolina castroviejo
eduardo glycerio . eduardo gurian . elisa friedmann
gabriel kogan . lair reis . luciana antunes
maria cristina motta . oswaldo pessano . renata furlanetto
samanta cafardo . suzana glogowski

tel > 55 11 30813522
fax > 55 11 30633424
address > al. Tietê, 505 – são paulo – sp
cep 01417-020 – brazil
site > www.marciokogan.com.br

credits

photographer > pedro kok
email > foto@pedrokok.com.br

photographer > rômulo fialdini
tel > 55 11 3085 3669
email > romulofialdini@uol.com.br
address> rua oscar freire, 1613 – casa 1

landscape architect > renata tilli

general contractor > lock engenharia
arq. marcelo ribeiro

structure engineer > leão & associados
eng. joão rubens leão

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter