A Room for London, Southbank Centre / by Design Initiatives

A Room for London, Southbank Centre, London / by Design Initiatives

A Room for London is a competition for temporary demountable hotel room for up to two guests on top of the Queen Elizabeth Hall in London during the Olympic year of 2012.

A Room for London, Southbank Centre, London / by Design Initiatives
by Design Initiatives

It is a boundary structure floating in space between ground and sky. Our proposal employs the dialectical contrast of active OR passive. Escape from noisy / busy / dynamic / active city TO noiseless / quiet / still / calm / peaceful / passive retreat – an isolated “island” to relax / sleep among city of insomnia. Our ROOM connects to 21st century urban life through contemplation / withdrawal. We suggest the replacement of “live” by “overlook / contemplate”. A Room for London plays an ambiguous role: it is a focal point / flagship / visible object to look at AND in the same time its guests can view / overlook / contemplate the British capital.

A Room for London, Southbank Centre, London / by Design Initiatives
by Design Initiatives

Hotel room is occupied mostly at night and is critical how it functions at night. It hosts different experiences, responds to changing moods and has to be many-sided. The short stay in a hotel room gives it a sense of motion.

A Room for London, Southbank Centre, London / by Design Initiatives
by Design Initiatives

We propose a natural / biomorphic / sheltering “eggshell” to land on top of unnatural / angular / brutalist / dark concrete / existing concert hall. Our ROOM is designed in 2 modules to ease transportation and installation process. Each module is 4m wide to fit on flat-bed truck. The structure will sit on top of existing building which drives the use of lightweight but durable material like FRP [Fiber Reinforced Polymer]. Mechanical equipment goes in attic space on top of the bathroom.

A Room for London, Southbank Centre, London / by Design Initiatives
by Design Initiatives

Our project provides gradation from indoor room through transitional space [between in and out, suitable for London climate] of covered patio / terrace to open air rooftop. We apply the same concept of gradation from enclosed to open also in the bathroom. We induce the development of certain habits like dining or working on computer while lying in bed by combining bed / sofa / desk / coffee table / bedside table / shelf into all-in-one hybrid furniture piece. The guests of the ROOM can manipulate the light by playing with the secondary skin / light filter.

A ROOM FOR LONDON

type : hospitality
location : roof of Queen Elizabeth Hall, Southbank Centre, London
date : November, 2010
status : competition
client : Living Architecture, Artangel, Southbank Centre
area : 45 sq. m.
credits : Vlado Valkof – project architect, Anne Valkof, Ulysses Carmona – designers, Ivan Dimov, Oleg Topalov – rendering

webiste: design-initiatives.net

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter