New La Fe Hospital, Valencia / by Alfonso Casares, Ramon Esteve

New La Fe Hospital, Valencia / by Ramon Esteve
© Ramón Esteve

Ramon Esteve shared with us their project, the New La Fe Hospital, in Valencia. The project was planned to build a single building, composed by four blocks linked between them through a long basement. The programs icnlude medical care centre or Hospital itself, educational hospital centre, investigation centre and facilities centre.

New La Fe Hospital, Valencia / by Ramon Esteve
© Ramón Esteve

The medical care building is the biggest of the four and is composed by a three storey building (including the basement), from this vast basement emerges six parallel towers that accommodate the corresponding areas for clinical services.  The clinical services are layout by knowledge areas per floor; every floor has all the assistance medical services so we avoid vertical commuting for the personnel.

New La Fe Hospital, Valencia / by Ramon Esteve
© Ramón Esteve

As a result four of these towers are occupied by the hospitalisation units plus the administration services. The other two towers are for the outpatient department, special exploration areas and special clinical services.

New La Fe Hospital, Valencia / by Ramon Esteve
© Ramón Esteve

Detached from the basement we can find the second tower (investigation centre). Based in this tower are the Central laboratories for clinical test and the Investigation centre.  

The third building is the school and management hospital which is independent of the towers but linked through the basement as the rest of the towers.

NUEVO HOSPITAL UNIVERSIARIO LA FE VALENCIA
New La Fe Hospital

Arquitectos: Alfonso Casares (Aidhos Arquitects), Ramon Esteve
Arquitectos Colaboradores: Antonio Ocaña (Aidhos Arquitects), Olga Badía, Antonio Risueño (UTE Nuevo Hospital La Fe)
Ingeniero: Joaquín Orejón

Arquitectos Técnicos: Ramon Ladrón de Guevara, Emilio J. Pérez
Promotor: Generalitat Valenciana, Conselleria de Sanitat
Constructora: UTE Nuevo Hospital La Fe, Dragados, Edifesa, Becsa

Gerente: Antonio Ruiz
Jefe de Obra: Ricardo Escartín,
Superficie construida: 260.408,42 m2
Proyecto: 2003
Finalización obra: 2010

Fotografía: Léa Chave, Xavi Calvo (Menta Gráfica), Ramón Esteve

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter