Caixa Ontinyent Cultural Centre / by Ramon Esteve

Caixa Ontinyent Cultural Centre / by Ramon Esteve
© Xavier Mollà

Ramon Esteve shared with us its multi-functional building project called Caixa Ontinyent Cultural Centre. The main purpose of this project is to conceive a building that contains the cultural activity such as exhibitions, performances, concerts, conferences… and at the same time it represents the enterprising spirit of the entity. More images and brief description from the architects after the break.

Caixa Ontinyent Cultural Centre / by Ramon Esteve
© Xavier Mollà

The site is located between buildings, the shape is like a polygon and it crosses the block in the way to the river. So the building will have two facades, the historic one, linked to the memory of the city and the contemporary one that looks to the Clariano River.

The project represents a big volume formed by two pieces which are intersected, creating a big garden in the private courtyard. The main entrance is in the historic façade, through a low height we arrive to a high space where all the rooms look into.

Caixa Ontinyent Cultural Centre / by Ramon Esteve
© Xavier Mollà

The big hall has a lot of functions, like reception, foyer and multipurpose area that can be used in exhibitions and meetings.

There are a lot of crossed views, from here to the café, the office, the council room, the exhibition hall, the auditorium… creating relationships but maintaining their own independence. There are some big skylights in the high central part that produce a great lighting of the space. This treatment is taken to the design of the façade of the courtyard; big hollows give sense of depth and frame the sights to the landscape.

Caixa Ontinyent Cultural Centre / by Ramon Esteve
© Xavier Mollà

The hierarchy of the spaces is reached by playing with the different heights. The garden becomes the focus of the perspective and the big hollows enter the light into the inner spaces.

Caixa Ontinyent Cultural Centre

Arquitecto: Ramon Esteve
Arquitectos Colaboradores: María Daroz, Rubén Navarro, Olga Badía, Anna Boscà
Colaboradores: Silvia M. Martínez, Patricia Campos, Rafael Codina, Arquitecto Técnico, Antonio Morales
Promotor: Caixa Ontinyent. La caixa de les Comarques
Constructora: Construcciones Francés SL
Jefe de Obra: Gonzalo Llin
Superficie construida: 1.855,83 m2
Proyecto: 2007
Finalización obra: 2010
Fotografía: Xavier Mollà

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Loading Facebook Comments ...