House of Sunlight Through Trees, Japan / by StudioGreenBlue

House of Sunlight through trees, Kumagaya,Saitama,Japan / by StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

Concept of House of Sunlight Through Trees, Japan / by StudioGreenBlue:
The site is a dense residential area which done land readjustment. This sit is surrounded with houses, so we can’t see any good sight if we made windows anywhere. However, we must secure the privacy, carry the sunlight and the wind. We hope a sunny and open house. It is seen a house frequently which has a courtyard to make a space to inside because a landlord despairs of the surrounding environment and close against the town. Is it a good row of houses and streets to be made by only firmly closed houses?

House of Sunlight through trees, Kumagaya,Saitama,Japan / by StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

We think to secure the privacy with a house open. Putting a building distantly from the neighboring houses, and we made the houses open to the town.
It gives the house the sign and the light of life, and gives the town the feeling of living and warmth. Inside of the house, small windows are arranged the wall over, bring the lights like sunlight through the trees into the rooms. If it is a calm day, the windows will produce good ventilation from a different of temperature. That makes the comfortable and ecology space.

House of Sunlight through trees, Kumagaya,Saitama,Japan / by StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

The fragmented view from the small window makes shape of the neighboring house vague. And some windows clip the garden, some windows clip the sky, those clip the view and show a lot of looks. In the night, the lights from the small windows illuminate the fore road of the house tenderly. It is a school zone for high school student. Since making the walls thick with a lot of the small windows, the border between the town and the house becomes clearly, but it discards the strength of the border. This attempt builds a moderate relationship in the area where lost the adjacent community.

Architects: StudioGreenBlue
Team: Mitsuharu Kojima
Wataru Kobayashi
Location: Kumagaya, Saitama, Japan
Project area: 72.0sqm
Structure: Wood
Year: 2005
Photographer: StudioGreenBlue