Distance of Fog House, Japan / StudioGreenBlue

This house is called “Distance of Fog” and it is situated in the suburbs of Tokyo. The project site is located on a cul de sac with seven other single family homes. Cul de sac’s in Japan often are used as a common space for the families that live on them, and they are often used as children’s playgrounds or places of gathering. But unfortunately, most suburban Japanese homes tend to be disconnected to the street. This subdivision is certainly no exception.

Distance of Fog, Japan / StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

Concept of the Distance of Fog House by StudioGreenBlue:
This house is called “Distance of Fog” and it is situated in the suburbs of Tokyo. The project site is located on a cul de sac with seven other single family homes. Cul de sac’s in Japan often are used as a common space for the families that live on them, and they are often used as children’s playgrounds or places of gathering. But unfortunately, most suburban Japanese homes tend to be disconnected to the street. This subdivision is certainly no exception.


Distance of Fog, Japan / StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

The client requested an “expanse of space” and an “open floorplan” which suited their lifestyle. Therefore, we decided to design a house with a bright presence. We also wanted to extend the brightness into the rooms and naturally illuminate the common spaces within the home. Privacy became the biggest challenge when deciding to open the home up to the street. It became apparent that the proximity of the home to the road presented a challenge of separation between spaces. So we decided to create a sense of distance with the concept of looking through fog. This concept breaks up the visual range, without creating a solid barrier.

Distance of Fog, Japan / StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

Using the concept of filtering an image, we adjusted the level of visual information penetrating through multiple layers, creating an effect similar to looking though fog. First, we moved the house to the back of the lot and maximized the front yard. Then we adjusted the level of visual information as it relates to the finish floor level, placement of walls, and also reflections on mirrors and glass. Furthermore, we separated the private room by using perforated metal screens, each one of a unique pattern, and they were arranged to very specific locations.

Distance of Fog, Japan / StudioGreenBlue
© StudioGreenBlue

By overlapping the perforated metal, a moiré pattern is formed, which creates a screening effect, similar to fog. The moiré pattern constantly changes according to the angle of the viewer, and it creates a twinkling pattern at night. Moreover, the light pattern is filtered onto the wall, the floors, and the ceiling and creates a softening effect like under water which would not be able to be achieved within OC apartments. It required the understanding of multiple levers of filtering to maintain brightness in the home and a new sense of distance to the public realm. Through these design techniques, it successfully became the house on the cul de sac with a “Bright sense of existence” in suburban Tokyo.

Architects: StudioGreenBlue
Team: Mitsuharu Kojima, Wataru Kobayashi
Location: Konosu, Saitama, Japan
Project area: 104.87 sqm
Structure: Wood
Year: 2010
Photographer: StudioGreenBlue

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter