Passive House in Bessancourt by Karawitz Architecture

Passive House in Bessancourt by Karawitz Architecture

Project description of Passive House in Bessancourt, France by Karawitz Architecture:
The town of Bessancourt lies about 28 km north-west of Paris. An old and intact town centre with narrow alleys, courtyards and small houses surrounds the church, which dates from the 12th-13th century. Due to the urban planning regulations, the simple cubature of the house soon became clear. With a fine and airy membrane of bamboo poles, a sculptural form emerges, the transparent facing disperses the mass, lends lightness and creates depth. The light is broken up by the bamboo poles attached at intervals, and a special atmosphere is created inside, subject to the position of the sun.


A very important element in the planning is the „spine“. It consists of 60 cm wide wooden discs arranged at intervals of 90 cm and divides the floor plan in two parts having a ratio of 1:2. The larger part is situated on the southern side and contains the living and sleeping areas, the smaller part is on the northern side and accommodates the sanitary and service/utility rooms. The division of the rooms is clear, the distances are short, materials are natural and untreated; a clear principle is observed even for the lighting – the energy-saving fluorescent tubes and technical cables run along the „spine“, partly visibly.

Passive House in Bessancourt by Karawitz Architecture

Some parts of the spine serve as load bearing supports and accommodate the technical installations. This central element which is sometimes closed and sometimes open, is accessible from both sides and serves as a cabinet, shelf or partition. It houses the kitchen, the washroom, and the lighting and ventilation ducts. The latter are partially visible as part of the aesthetic concept and make the ventilation system comprehensible and clear.

Along the southern facade there is a catwalk of metal lattices which serves as a balcony and mounting support for the folding shutters. In this way a space is created which lends additional depth to the interior. The house was implemented using mainly natural materials – wood panels for the construction, cellulose and wood-fibre for the insulation, plasterboards, biopaints for the interior finishing. The photovoltaic panels on the roof make this house an energy-plus-house, according to the French standard.

The house has attracted the attention of the media in France due to its architecture, energy efficiency and consistent realisation.

Project information

Certified single-family house
New construction | 95550 Bessancourt, France
Living area (Treated floor area) according to the PHPP: 161 m²
Year of construction: 2008
Project database: ID 1125

Property developer
Mischa Witzmann | Milena Karanesheva

Architects
Cabinet d’architecture Karawitz Architecture

Photographs
Hervé Abbadie

Construction
External wall: cross-laminated timber | airtight steam brake | 24 cm I-joists
with cellulose | wood-fibre insulating board | under-roof membrane |
bamboo
Roof: cross-laminated timber, airtight steam brake | 30 cm I-joists with
cellulose | wood-fibre insulating board | under-roof membrane | bamboo
or PV module
Floor slab: screed | 20 cm EPS | concrete slab
U-values
External wall: 0.14 W/(m²K)
Roof: 0.12 W/(m²K)
Floor slab: 0.17 W/(m²K)