V Tower by Wiel Arets Architects

V Tower Eindhoven by Wiel Arets Architects

Project description of V Tower by Wiel Arets Architects:
The V Tower is part of the Flight Forum in Eindhoven, an industrial park with an urban plan by MVRDV. It is based on six clusters dropped loosely into the landscape and accessed from a looping road, a branch connection of the A2. The tower, which contains offices, is situated in ‘cluster 1’, where all buildings with office functions are concentrated. The site is cut across its full length by a parking garage whose roof creates a platform for a second urban level, which even contains a bus line. While the main entrance of the tower is related to the elevated level, delivery and parking take place at the level of the ring road.


The thirteen-stacked floors correspond exactly with the geometry of the given polygonal footprint, resulting in a somewhat slender volume. Apart from the shared facilities, the entrance lobby and the lounge on the top levels, there is no difference in height between floors. The plan is programmed around two shafts that leave a bay’s width to the exterior skin, thus allowing continuous circulation inside the façade. The inner organization of the shafts allows for a layout of cellular, as well as landscape offices. Besides the shafts, only three columns are needed to support the building.

The glazed outer surface is treated with an enamel print, effecting an alternation of opacity in the tower’s skin. The transparency of the façade ranges from clear to diffuse in a seemingly random pattern, and depending on the light, density and angle, allows a glance inside the building or a reflection of the building’s immediate surroundings.

project (title): V tower
location (address): Flight Forum 565, 5657 DR Eindhoven, Antwoordnummer 10672, 5600 WB Eindhoven, the Netherlands
project team: Wiel Arets, Daniel Meier, Natali Gagro, Alex Kunnen

collaborators:
site supervisors: Flight Forum
furniture design:
urban planner: MVRDV
date of design: 2006 (Commission received March 2006)
date of completion: Autumn 2009
budget: € 6.050.000-€ 1750.00 per m2
photographs: Jan Bitter, Christian Richters
client: Dis Valq /Valid
program: Offices
area: 3451,55 m2

consultants
Buiding Management: Wilimas Bouwadviseurs BV, Zeist
Construction Advisor: Van Rossum Raadgevende Ingenieures Amsterdam BV
Fire Advisor: Wetering Raadgevende Ingenieurs BV
Contractor: Stan & De Koning Bouw BV
Gevel leverancier:
Façade Supplier: Scheldebouw Heerlen BV
E & W Installations: Dekkers Koelcombi Installatietechniek
Elevators: Mitsubishi Elevator Europe BV
Façade installation: Manntech Gevelinstallaties BV

bibliography
‘Nieuwe huisvesting voor groeiende dienstverlening’, Valid Views (06 2007), pp. 8
Roelof Dalhuzen, ‘Optimale transparantie’, ‘Inside Information 6’, pp. 44-45
Wiel Arets: The V Tower, Architecture in the Netherlands Yearbook 2009-2010, pp. 46-49
‘What’s Next?’, Artd4d, (April 2010, 169) pp. 48-51

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter