Advertise here

Green Places Community Clubhouse, Taiwan / by Chain 10 Urban Space Design

 

Keng-Fu Lo, lead designer of the Green Places Community Clubhouse, located in Tainan, Taiwan, sees a building as a living being. Breaking with architectural tradition, each floor of the clubhouse has its own distinctive design. The building is a shared space for the residents of an independent community. It provides spaces for dining, reading, exercising, learning, sharing and communication. The floors are stacked vertically as a series of free curves.

The design is based on natural patterns and includes a reflecting pond, outdoor plaza and unobstructed views of the nearby hills. Varied surfaces with differing heights encourage people to walk in and explore the interior. Natural elements are brought into the building not only through its décor, but with a wall formed of tall trees. The result is a harmonious environment where human life maintains contact with nature.

The use of continuous glass windows breaks spatial barriers, inviting nature indoors and creating links between inside and outside. To solve the western-sun-exposure problem common in Taiwan, the solid wall is positioned on the west of the building, reducing the impact of intense sunlight on the interior temperature. On the other hand, the second floor swimming pool faces a stand of trees on the east side, moderating the temperature on cold winter mornings. When the sun brings warmth, the building’s design provides shelter for the pool. The net result is a human space with ample natural sun, air and water.

Height differences are used to create a more efficient water cycle. Nano silane ketone resin, used on the outdoor wall, effectively controls mould while providing waterproofing and allowing air circulation. The gaps between the anodized aluminum panels and RC walls help vent air warmed by the sun, increasing the energy efficiency of the indoor cooling system.

The design emphasizes not only a comfortable indoor environment, but a natural outdoor environment. In addition to fulfilling residents’ needs, it provides a comfortable environment where residents enjoy socializing with their neighbours. The aim is to give the community’s residents a sense of belonging and happiness.

Data Sheet

Office name: Chain 10 Urban Space Design
Location: Tainan City, Taiwan
Client: KUO YANG CONSTRUCTION CO. LTD.
Lead designer: KENG-FU LO
Project end date: 2015/09
Photographer: Kuo-Min Lee

For more information: www.facebook.com/chain10design/timeline