Advertise here

Water Park Aqualagon in Villages Nature Paris / by Jacques Ferrier Architecture

 

Located by a large expanse of water, the aquatic park looks like a world that has emerged from the lake. Its origami form is an extension of the surrounding landscape. Culminating at around 35m, it offers spectacular views, becoming a symbol and a reference landmark of Villages Nature. The structure plays with the transparency and offers a new experience to the visitors, allowing a roof promenade made of waterfalls, mist, steam and aquatic plants that also help oxygenating the lake.

A LANDMARK

The direction of the winds and the path of the sun have determined the floor plan for our project. Protected from cold north-easterly winter winds, nestling up to the forest, the aquatic park opens towards the west to make the most of cool breezes in warm weather.

Looking out to the south-west, the aquatic park is bathed in light throughout the year. It is oriented so as to receive as much sunlight as possible in winter, while protecting itself from excessive exposure to the sun through its terraces in summer.

Like an origami sculpture, our proposal for the aquatic park resembles an unfolding landscape, culminating at around 35m: it is a built landscape, rising into the sky. The structure is clearly visible from the surrounding area – it becomes a point of reference and a symbol of Villages Nature.

This new type of landmark contrasts with the rela-tively flat topography. It is not an element which has been imposed on the landscape, but an extension of the landscape itself.

A WORLD THAT HAS EMERGED FROM THE LAKE

Located by a large expanse of water, the aquatic park looks like a world that has emerged from the lake. It is an aerial construction, layering hanging gardens, playing with water and transparency. The terraces are open to walkers, and are used to oxygenate the waters of the lake. The new lands-cape is composed of water-falls, mist, steam and aqua-tic plants.

The unique character of our proposal, which blurs the lines between landscape and built environment, creates a beacon, visible from all parts of Villages Nature. By day and by night, the aquatic park becomes a major icon of the site.

DIRECTIONAL TRANSPARENCY

As the origami unfolds, it creates empty spaces. These spaces are filled by large glass panels that let natural light into the aquatic centre and give visitors the sensation of a continuity
between the interior and exterior.

At the top of the building, a transparent dome with a remarkable geometry allows visitors to swim while watching the sky. This dome forms the silhouette of the aquatic park.

The structure and the roofing have been optimised to disappear in the sight lines from the basins and accentuate the presence of the sky. The aquatic park is flooded with light. This is enhanced and softened by the orientation of the building, the play of reflections and diffusion of natural light.

At water level, there is complete continuity with the exterior – swimmers can leave without any obstacles.

A PERMANENT SPECTACLE

All the elements of the project participate in creating a sense of spectacle which serves to heighten the experience of the aquatic activities in the park. The remarkable ecosystem established by the planted terraces forms an instructive path. The various elements related to environmental sustainability – geothermal energy, water recycling – come together to form a coherent narrative that structures the entire project, and can be clearly read by the public.

The principle of the project, with its accumulation of levels, extends the aquatic park into sun-lounges, terraces and restaurants…These activities can easily be linked to seasonal variations in attendance.

An auditorium barge arrives in the evenings and at various times of day to offer concerts and shows. The aquatic park forms an extraordinary backdrop for Villages Nature’s shows on the lake, fireworks displays and light shows.

AN ARCHIPELAGO

The entrance to the aquatic park is connected to a large forecourt around which Villages Nature’s different «public» spaces are arranged: forum, sports centre.

The hall, which opens onto the lake, leads to changing rooms via a long corridor and servant spaces (machine room, storage, etc.). Once visitors have gone through the changing room area, they discover the inner space of the aquatic park, designed as a large expanse of water strewn with islands of various sizes and with a variety of functions.

This archipelago extends outside, into the lagoon, accentuating the continuity between indoors and outdoors.

The air pavilion links the other two pavilions. It is set back from the edge of the lagoon to create a protected space.

City …………………. Villages Nature Paris, next
……………………… to Marne-la-Vallée (77) (FR)
Client ……………….. Villages Nature Paris
……………………… (Pierre et Vacances-Center
……………………… Parcs_Euro Disney SCA)
Architect …………….. Jacques Ferrier Architecture
……………………… lead architect
Other contributors …….. C&E Ingénierie
……………………… Envelope and structure Engineering
……………………… Interscene Thierry Huau
……………………… Landscaper
……………………… Sensual City Studio
……………………… Lifeguard station design
Consultants …………… Transsolar High Environmental
……………………… Quality assistance
……………………… Inex Fluids
……………………… Artella Economist
……………………… Peutz Acoustician
……………………… Atelier Audibert Lightening
Program ………………. Aquatic complex
Area …………………. 8 000 sqm
Competition …………… Winning project in 2010
Completion ……………. 2017
Certification ………….. HQE certification (High Quality
……………………… Environmental standard) sport facilities
……………………… swimming pool V2 Exceptional level
Prices ……………….. BIM Tekla France 2014 engineering project,
……………………… WAF 2016 mention “Highly Commended”,
……………………… A+Award 2017 popular choice winner,
……………………… Trophées Bois Ile-de-France 2018.

www.jacques-ferrier.com