Advertise here

Educational Ensemble Terenten – Houses for Children / by feld72

 

feld72 recently completed the redevelopment of the primary school in Terenten/South Tyrol. Together with the kindergarten they built in 2010, it now forms a modern educational ensemble, which is directly embedded in the village life of Terenten.

Starting with the original building of the 1970s, they turned the school into a sensory instrument, which changes and sharpens perceptions and encourages the children to discover, experiment and research, thereby offering an active learning environment.

Activating existing resources

In two stages of construction, the kindergarten with its adjacent outer space was completed in 2010 by feld72. In 2017 the reworking of the exiting school building followed. By renovating the old building a resource-conserving building process was chosen.

Despite undertaking only minimal construction work, a building was created that opens doors not only literally, but also for new pedagogical approaches whilst also using synergies which result from the proximity to the kindergarten.

The ensemble creates additional value for Terenten by providing public spaces, accesses and connections. Now that the village library is also integrated into the buildings, school and social activities are firmly anchored in the village.

The kindergarten

The kindergarten, completed in 2010, consists of three buildings, thereby taking care to consider the village’s scale as well as the children’s perspective. The individual buildings join to present an optically memorable form; cleverly using the existing topography, they are embedded in the slope and connect internal and external spaces. The building becomes an integral part of the surrounding landscape unfolding an inner and outer complexity of spatial sequences.

The primary school

The architectural strategy to juxtapose clearly recognisable volumes which together form a larger whole, also applied here: maintaining the outline of the original school, its shape was reduced to simple and clear volumes and, like those in the kindergarten, organised in individual building structures. The rough plaster of the outer facade interplays with the exposed concrete
facade of the kindergarten. The sloping terrain in which the original building stands creates interesting special situations at varying levels.

To the West, the school is connected to the adjoining gym, the music pavilion and the fairground and thereby enhances the link to the village center. To the East, the free area used for break time which is adjacent to the school hall is also where the school connects to the kindergarten, thereby promoting cooperation between the two. New passages along the school provide direct access from the pedestrian zone in the North to the playground in the South.

Due to the sloping topography, the basement of the primary school opens out to the playground and also contains a public library in addition to the canteen. Divided into different small-scale spaces, the library contains a media section as well as niches for reading.

In the upper floors, a connected atmosphere is achieved via the highceilinged design of the school hall. A viewing gallery joins the rooms on the second floor with the central space of the building. The original circulation is transformed into a learning landscape, around which classrooms, additional rooms, the central cloakroom, the staff room and the toilets are grouped.
Spacious glazing to the outside as well as between the school hall and classrooms ensure exciting visual connections as well as views of the surrounding mountains. Each classroom is assigned a window niche, which offers sufficient storage space and provides additional seating for the school hall. These new openings transform the previously small spaces into a large whole. In this way, different places of learning also develop outside the classroom.

The largest structural change was made by transforming the attic into a large, cohesive area – the Open Space; this multifaceted and multifunctional space supports the research aspect of the pedagogical concept. Movable furniture as room divider, crafting tables, workbenches and a kitchenette ensure the versatility of the space and allows for infinite possibilities of reinvention.

feld72
Architekten
ZT GmbH

Architektur
Urbane Strategien
Josefstädter Straße 74
1080 Wien

www.feld72.at
office@feld72.at