Advertise here

A’tolan House, Taiwan / by : Create+Think Design Studio

 

A’tolan is the word meaning, “a place with many rocks”, from the indigenous language of the natives on the east coast of Taiwan. It may also be interpreted as “piling of rocks”, “building wall with rocks”, or “a house made out of rocks.”

The site is located on the eastern seaboard of Taiwan, adjacent to the Pacific Ocean. The foundation is of a narrow rectangular shape of approximately 90 meters in length and 30 meters in width, sitting on the north-south axis. Following the coastline, at approximately 60 meters down the axis from the north, the structure turns 130 degrees east. The downward slope from west to east is transformed and represented in three levels.

The essence of this project is the use of the traditional native architectural technique of A’tolan. The rocks excavated from the site are then used to build the east-west walls spanning over three levels like rice patty terraces.

Top level 28 meters: driveway entrance/front yard
Middle level 23 meters: main structure
Bottom level 20 meters: tree house/lawn

With a humble posture in front of the majestic sea, the structure extends with a relative low profile along the contour of the coastline, following its bend as if opening itself to the sea at an angle of 130. The steel frame is cladded with the native rocks and the living roof with various herbs serves as walkway on a plateau. Utilizing the natural background to hide the handmade elements, the wide stone stairway descends from the plateau to the open-air foyer of the building.

Surrounded by the serene beauty of mother nature, we have chosen a least invasive design that satisfies the basic shelter and food preparation needs. Hence, the interior consists only of cooking areas and sleeping quarters. The spaces are defined by accordion glass doors, allowing light and air to flow freely throughout. One can be awed simultaneously by the immensity of the ocean or the stoicism of the rock wall. A few areas symbiotically enhance the egalitarian function of the interior, such as the skylight covered shower and the outdoor bathtub just outside the sleeping areas, the al fresco dining area with the long table to the side of the foyer, and the multi-purpose area in front of the structure that can be a yoga platform or a star-gazing theater.

Through a carefully constructed symbiosis with the surrounding nature, the minimal footprint structure contains within itself endless possibilities.
Tree house, lawn, Formosa black bear, and an infinity pool with an opening of an angle of 130 to embrace the sea.

A’tolan House
Designers: Arthur Ho and Create+Think Design Studio team
Design Company: Create+Think Design Studio (www.cplust.com)
Location: Eastern Taiwan
Site Area: 992 square meters
Residence Area: 50 square meters
Completion Time: 2015.09
Photographer: Kuomin Lee
Main Materials: Stone, Steel, Concrete, Wood, Glass, Marble

About Create+Think Design Studio
Create Originality / Creativity
Think Analysis / Inquiry

Create + Think
Harmony of sense and sensibility
Integration of form and function
Practicality of life
Inspiration of soul
Think with dedication
Create with passion

With our insight and interpretation of dimension relationships, we bring our clients a different experience and sensitivity in spaces.
With impeccable operation procedure, we provide the best spatial design solution to our clients.
With effective cost control, we give our clients the greatest satisfaction.
Create+Think Design Studio was founded in Taipei in 2005.
Awards: Reddot Award best of best, Good design Award, APIDA, AAP, A design award, Architizer A+, IDA, TID gold