Advertise here

Piuarch wins the competition to build the new Latteria Sociale Valtellina cooperative dairy

 

latteria valtellina_pianta

The competition awarded the design by the Milan studio, which proposed a building with a unique territorial identity.

The competition, called by the Latteria Sociale Valtellina S.C.A. cooperative dairy, was aimed at renovating the old building, adding a new space to incorporate a sales outlet, restaurant, conference room and a small museum.
Located in the municipality of Postalesio in the province of Sondrio (120 km north of Milan), the project is an opportunity for Piuarch to make the most of the landscape and the economic and historic context of the area.

The basic concept behind the winning proposal is a reinterpretation of the malga – a traditional Alpine structure – characterized by a long, low profile, inside which there are spaces for the sales outlet, a show room and work area.

latteria valtellina_schema ampliamento

The building proposed by Piuarch is 54 metres long, with a single large roof with a front and side overhang that creates an area of approximately 1,000 m2, with 340 m2 of outside covered spaces.
The reception areas for customers are arranged along the perimeter: the outlet, café/bar, restaurant and museum area, all placed in a continual line designed to encourage the mixing of functions and involving visitors.

The large windows around the entire perimeter allow the building to breathe and keep the interior functions in continual direct contact with the outside, inviting one to stop and pay a visit.

001a

Design for All
The elongated structure facilitates visits, the use of services, the understanding of the narrative flow and the exchanges among the various functions. Furthermore, the building lacks any architectural barriers both at the outside entrances and in the interior spaces, as it was designed according to Design for All principles.
A Design for All project means designing rooms, areas, systems and services so that they can be enjoyed independently by people with different needs and abilities. People are not classified according to a functional category; instead the environment is designed so it is able to communicate with most people without the need to modify anything according to their different physical, sensorial or cognitive abilities.

Materials with a Zero footprint

The choice of materials respects the authentic concept of the malga and clearly attempts to reduce the environmental impact to a minimum. The raw materials have been selected from those found locally: both to harmonize the aesthetics with the historic culture of the buildings and to facilitate the obtaining of supplies and to reduce costs.
The roof is in sheet metal, the facing is in local stone, and the structural beams are made from laminated wood.

latteria valtellina_sezione

latteria-valtellina_vista-esterno

latteria-valtellina_vista-ingresso

latteria valtellina_schema funzioni