BEKAERT NV Office Building Zwevegem / by BURO II & ARCHI+I – SILEGHEM & PARTNERS

BII&A+I- BekaertZwevegem-47

Context

Bekaert nv is the market leader in steel wire transformation and coatings. The new administrative building is built on a site in Zwevegem, near the Bekaert Technology Center (BTC) site. The architects have opted in favour of a campus model for the building, thus prioritizing the synergy between the new project and the BTC. The building’s implantation, the design of the surrounding area as well as the architectural approach are all conceived in function of this synergy.

The building is situated across the street pattern, partly positioned in parallel to the buffer pond corresponding with the rhythm of the buildings in the Esser industrial zone, partly connected to the ETC buildings. The result is a playful element in the design.

BII&A+I- BekaertZwevegem-48

Architecture

The program consists of two levels with a rooftop level. The building is made up of two offi ce zones that are positioned at an angle. The zone between both volumes is used for the entrance and the lobby with a footbridge.

The office zones are on the facade side (in function of the view, air and light). The fi xed cores are in the middle zones, i.e., formal and informal meeting spaces, open spaces and internal vertical circulation. Open spaces and skylights create opportunities for night-time ventilation and also introduce natural light into the middle section of the building. The third level has been designed as a penthouse with a multipurpose room with rooftop terrace. The aim was to strike a balance in the architectural plans between transparency and privacy, while respecting auditory comfort. Separate work units alternate with clusters for small groups and larger landscape offi ces.

BII&A+I- BekaertZwevegem-43

Engineering

The client appreciates the infrastructure’s fl exibility, which has been designed in function of the alternating occupation: the fi nish has been adjusted accordingly. A thermal building envelope, providing for proper insulation, night-time ventilation and other controllable techniques contribute to a longer lifecycle and limited complexity.

The result is a building with a qualitative, powerful and simple architecture with a relatively high degree of craftsmanship and fi nish, which offers optimal comfort, is fl exible, sustainable and energy effi cient with target coeffi cients of E60 and EPC30.

A PROJECT DATA

Client
NV Bekaert SA
Bekaertstraat 2
B-8550 Zwevegem
Description and location
New offi ce building
Esserstraat 2, B-8550 Zwevegem

Team
TEMPORARY ASSOCIATION BURO II & ARCHI+I – SILEGHEM & PARTNERS
Ir. arch. Michel Van der Beken [project director & project architect]
Arch. Steven Vanwildemeerch [design architect]
Int.arch. Bart Decloedt [interior architect]

Status
Specified execution term: start 01/09/2011 – end December 2012
Actual execution term: start 01/09/2011 – end 20/02/2013
Handover date: March 8, 2013

Surfaces
Area surface: 7.224,51 m²
Land use of the building: 1.200,83 m²
Gross floor area: 3.508,30 m²
Energy Performance [EPB]
E level: E70 – K level: K23

Web: www.b2ai.com

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Loading Facebook Comments ...