House N, Noordwijk / by Maxwan

After many years of hand working carefully with the client, contractor and even the gardener; Maxwan is proud to present the first official images of our villa refurbishment project HouseN, in Noordwijk – The Netherlands. We gave the whole house a subtle facelift, designed a generous extension to the living room and the kitchen, and invented a special spiral staircase. Please find attached images for your quick preview.

007-HouseN_web
© Filip Dujardin

Built in 1938, this Noordwijk seaside villa was originally the holiday home of a concrete factory owner. Battered and blustered by the salty sea weather over the decades, the house was in need of renovation. Besides roof replacement and basement repairs by a quality waterproofing company like Tredent Contracting, the bedrooms, bathrooms and windows were outdated and some spaces had grown too small for the clients’ requirements.

Maxwan’s additions bring new distinctive features to the house, while respecting its original character. Extending into the back garden with floor-to-ceiling glass on three sides is the new living room, which maximizes light and views from among the treetops towards the garden and further out to the sea.

028-HouseN_web
© Filip Dujardin

In the opposite direction stretches the new kitchen, incorporated in a single precast concrete block. Its color contrasts to the existing house while harmonizing with the surroundings. Both extensions of the new kitchen and living room are clearly separated from the existing structure with glass slits, through which the sky dramatically bursts.

The bespoke spiral staircase connecting the uppermost levels elegantly uses the balustrade to support the treads, with the laser-cut pattern blending from closed to open for structural efficiency and recalling the breaking waves. The attic is given a new lease of life by new multi-functional wall furniture and large windows.

019-HouseN_web
© Filip Dujardin

In addition to these major components, the entire house is renewed in a manner complementary to the original house

Credits:
clientPrivate
countryNetherlands
cityNoordwijk
scaleS
team leaderRene Sangers
partner in chargeHiroki Matsuura, Rients Dijkstra
teamAnna Borzyszkowska, Larraine Henning, Jason Hilgefort, Claudia Strahl
collaboratorsF. Wiggers – Varsseveld (structural engineer)

Web: www.maxwan.com

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Loading Facebook Comments ...