Advertise here

Passive Kindergarten In Oostduinkerke, Belgium / by BURO II & ARCHI+I

 

2013_Kleuterschool Oostduinkerke 3859 (c) BURO II & ARCHI+I (2)

Due to the increasing number of students, the local Oostduinkerke school needed to expand. The building premises are situated in the centre of town, in between the backyards of the surrounding buildings.

The newly constructed nursery section is partly underground. This way, the new building creates a number of benefits: A scenic integration with the build-up environment and a spacious outside play area for the children. All classes walk out into a wind-free covered class garden that serves as a safe outside area.

2013_Kleuterschool Oostduinkerke 3859 (c) Klaas Verdru (11)

Children have access to the grass areas around the school as well as to the play roof. The children can access the play equipment on the grass roof via a play hill or via a staircase from the polyvalent area.

The orientation of the building was done in a well thought-through and clever way: Northern light enters via the roof domes; the south facade consists of large glass surfaces.

2013_Kleuterschool Oostduinkerke 3859 (c) Klaas Verdru (12)

It was a logic choice to choose a groundfloor building for toddlers. The seven classes are organised around a polyvalent hall for optimal accessibility and visibility. A separate sleeping room was provided for the youngest members. In addition to this, there is a polyvalent class and a separate room for the care coordinator. A nursery as a scenic project.

A PROJECT DATA

Client
Municipal KoksÄł de
Zeelaan 303
8670 KoksÄł de
T +32 58 53 30 30

Description and location
Construction of a Kindergarten
Dorpstraat 4, Oostduinkerke

Team
IN COLLABORATION WITH E-STER [Energy audit - Energy advice]
Arch. Tom Vandorpe [project director]
Ir. Arch. Isabel Vlaeminck [design architect]
Arch. Nancy Latruwe [project architect]
Arch. urban planner Maarten Vansteenhuyse [landscape architect]
Int.arch. Joost Claeys [interior architect]

Status
Specified execution term:
Actual execution term:
Handover date: September 25, 2012

Surfaces
Area surface: 8.363,63 m²
Land use of the building: 4.736,33 mÂł
Gross floor area: 1.246.38 m²

B FINANCIAL DATA

Originally estimated budget: € 2.190.193,05
Contracted budget:
Final budget:

Web: www.b2ai.com

 
 
 
Landscape plan
 
Read more:
Viewpoint Emerging Dining, Chile / by Javier RodrĂ­guez Acevedo
Viewpoint Emerging Dining, Chile / by Javier RodrĂ­guez Acevedo

The project was built using wood waste bins, impregnated poles, raschel mesh, river rocks, and wire recycling. It seeks no...

Close