Advertise here

CLINÍCA T / by Pedra Silva Architects

 

CLINÍCA T / by Pedra Silva Architects © João Morgado

This has been the underlying question since the beginning of our proposal. In fact there are several activities that go on in a clinical space, some regarding actual medical treatments and others related with social and reception areas. Although one might consider the treatment areas to be central in a dental clinic, this project aims to reinforce the social and humane side of healthcare facilities, by proposing two distinct and opposite environments: the clinic space and the social space. The first is a rigorous, hygienic and professional space, mainly in white materials, that aspires to provide confidence and serenity to the patient. The second is a space for meeting, relaxing and comfort, a way to distance the patient from the clinical mindset.

The premise of spatial and functional duality was obtained through the introduction of a curved organic volume that runs through the entire space, and closes a new interior space. This allows for a full/empty, dark/light and firmness/relax interpretaion. The void space around the internal volume functions as reception area and waiting room. The organic volume houses all the medical facilities.

© João Morgado

To reinforce the duality between the two spaces, the outside of the organic volume is clad with mirrored mosaics that generate a multitude of light reflections framed by a dark background, that results in a unexpected and sophisticated environment. Although this space holds several adjacent uses like reception, assistance, waiting area and circulation, it’s perceived as a whole.

The inside clinical area takes the outside volume’s organic nature and forms all the necessary facilities around a simple central distribution corridor. As a way to enlarge the interior space perception, most of the partitions were built in transparent glass. This reinforces the project’s inside/outside motto.

Project Information
Architects: Pedra Silva Architects
Team: Dina Castro, Hugo Ramos, Maria Rita Pais, Jette Fyhn, André Góis Fernandes, Ricardo Sousa
Location: Lisboa, Portugal
Project area: 149m2
Project year: 2011
Contractor: Sabrab Engenharia
Photographs: João Morgado – www.photo.joaomorgado.com

Web: www.pedrasilva.com
Source: v2com.biz

CLINÍCA T / by Pedra Silva Architects