Advertise here

Community Institution ‘DE ZANDE’ – Barn Beernem / by BURO II & ARCHI+I

 

Community Institution 'DE ZANDE' - Barn Beernem / by BURO II & ARCHI+I

The master plan for this site translated the institution’s innovative approach into an architectural vision. A characteristic feature is the concept of progressing along a path: every young (juvenile) person is first assigned to a closed population, advances during a reorientation period to a semi-open population and finally to a phase of ‘living independently under supervision’ pending reintegration in society. All of these steps along the path occur in different buildings. The buildings have been embedded along a narrow street that runs through the campus to symbolise the ‘straight and narrow’, or a law-abiding route through life.

After construction of the first passive school in Flanders and the passive sports hall, the renovation of this landmark barn-like structure is the third phase in carrying out the master plan. The barn retains its spatiality thanks to application of the box-in-a-box principle. This project is a sustainable project, with the application of the energetic concept ‘Passive House’ and use of ecologic materials.

Community Institution 'DE ZANDE' - Barn Beernem / by BURO II & ARCHI+I

Context
The master plan for this site translated the institution’s innovative approach into an architectural vision. A characteristic feature is the concept of progressing along a path: every young person is first assigned to a closed population, advances during a reorientation period to a semi-open population and finally to a phase of ‘living independently under supervision’ pending reintegration in society. All of these steps along the path occur in different buildings. The buildings have been embedded along a narrow street that runs through the campus to symbolise the ‘straight and narrow’, or a law-abiding route through life.

After construction of the first passive school in Flanders and the passive sports hall, the renovation of this landmark barn-like structure is the third phase in carrying out the master plan.

Architecture
The barn retains its spatiality thanks to application of the box-in-a-box principle. The rectangular box can function entirely on its own. When the glazed walls are opened, however, the box blends into the barn. On the ground floor there is a meeting area. The upper floor of the box has space for consultation rooms, a doctor’s surgery, a nursing station and some multipurpose rooms.

The buildings have a twofold usage, thus building a symbolic bridge between the institution and the community at large. The sports hall can easily be used by outsiders without affecting life in the institution. A well thought-out layout of the surrounding area and the security concept ensure that the girls cannot abscond and that their privacy is guaranteed when people from the outside use a building.

Community Institution 'DE ZANDE' - Barn Beernem / by BURO II & ARCHI+I

Description et localisation
Composition of master plan for community institution for juvenile offenders, and phased expansion.
Construction of school building, multifunctional space, sports hall, living groups(closed and half-open cells), industrial
kitchen, administration…
third phase: a-meeting areas and consultations in barn + b-renovation facade of barn
Communicty Institution ‘De Zande’
Sint-Andreaslaan 5, Beernem

Team
Arch. Jo Baeke [project architect total projet]
Ir.arch. Frederik Populier [project architect]
Arch. Kevin Huysentruyt [designer architect]
in collaboration with Cenergie and landscape architect Denis Dujardin
Int. arch. Bart Decloedt [interior architect]

Status
thrid phase a – renovation facade of barn
Handover date: Oktober first, 2009
thrid phase b – meeting areas and consultations in barn
Handover date: July 12th, 2011

Surfaces
third phase 3a+b – barn:
Land use of the building: 1.055 m²
Gross floor area: 1.531 m²
K-level barn 30

Financial Data
fase 3a – renovation facade of barn :
Contracted budget : € 206.676,57 [excl. VAT]
Final budget: € 223.990,99 [excl. VAT]
fase 3b – meeting areas and consultations in barn :
Final budget: € 2.453.242,00

Team
Architecture: BURO II & ARCHI+I
Interior architecture: BURO II & ARCHI+I
Structural conception: BURO II & ARCHI+I
Structural work: BURO II & ARCHI+I
Safety coordination: Vecobo bvba, Waregem

Contractors
Contractor: Furnibo, Veurne
Delivery concrete: Holcim NV, District West
Joinery in steel: Lootens Line, Nazareth
Painting – fire: Buijsse Painting, Lokeren
Demolition: Lecomte Karel Bvba, Assebroek
Signalisation works: Letterop Bvba, Ieper
Steel braid: De Waele Xavier Bvba, Waregem
Facings and facades: Roose Bart, Poelkapelle
Injection works + renovation: MRT NV, Deinze
Roofing: Stockman NV, Kortrijk
Carpentry: Salembier NV, Kortrijk
Interior joinery: Vanver Bvba, Zwevezele
Flooring: Multistep Bvba, Kuurne
Curtains: Delbo, Ieper
Screed and PUR: Bob Defraeye Bvba, Koekelare
Acoustic curtains + Zonwering: Zora Bvba, Tielt
Air: Beltherm NV, Zedelgem
Metal construction: Hancke NV, Lo
Metal and stainless steel constructions: trappen & leuningen Rosanco Kortrijk
Painting: Van Eycken Bvba, Oostende
Decking – Polished concrete: De Groote Bernard Bvba, Passendale
Rendering – Isolation works: Mcon-Maenhout Construct NV, Oostende
PU-flooring: Renobuild Bvba, Oostkamp
Faience – tiling: FCC NV, Nieuwpoort
Precast concrete stairs: Betesco NV, Waregem
Sewerage: Knockaert Jan, Bekegem
Electrical: Demarteleire
Multimedia: PVS nv, Hasselt
Saintary/HVAC: Develtere nv, Roeselare
Ventilation: Beltherm, Zedelgem
Fixed furniture: Paul Cattebeke bvba
Loose furniture: Bulvano

Surroundings
Garden: Tuinen Steenhaut
Fence + gates: Segaf

Web: www.buro2.be

 
 
 
Community Institution 'DE ZANDE' - Barn Beernem / by BURO II & ARCHI+I
 
Read more:
Ferrari Theme Park in Abu Dhabi
Ferrari Theme Park in Abu Dhabi

Scheduled to open in 2009, the the construction of Ferrari Theme Park was announced last week. The park located on...

Close