Advertise here

Archive for February, 2012

Community Institution ‘DE ZANDE’ – Barn Beernem / by BURO II & ARCHI+I

Community Institution 'DE ZANDE' - Barn Beernem / by BURO II & ARCHI+I

The master plan for this site translated the institution’s innovative approach into an architectural vision. A characteristic feature is the concept of progressing along a path: every young (juvenile) person is first assigned to a closed population, advances during a reorientation period to a semi-open population and finally to a phase of ‘living independently under supervision’ pending reintegration in society. All of these steps along the path occur in different buildings. The buildings have been embedded along a narrow street that runs through the campus to symbolise the ‘straight and narrow’, or a law-abiding route through life.

After construction of the first passive school in Flanders and the passive sports hall, the renovation of this landmark barn-like structure is the third phase in carrying out the master plan. The barn retains its spatiality thanks to application of the box-in-a-box principle. This project is a sustainable project, with the application of the energetic concept ‘Passive House’ and use of ecologic materials.
Continued

THQ Studio, Montréal / by id+s Design Solutions

THQ Studio, Montréal / by id+s Design Solutions

© Claude-Simon Langlois

Montreal design firm id+s Design Solutions has won the Grands Prix du Design award 2011 for Office Design excellence across Quebec ( for 20,000 square feet and over) , for the offices of THQ, an American developer and publisher of video games located at 250 St-Antoine West, Montreal, Quebec. Id+s Design has also won this year for the executive offices of Astral Media for the category of Office Design category 5,000 sq. ft. to 20,000 sq. ft.

THQ, a multi-national video games company, opened their largest development studio in Montreal in 2010, occupying 57,000 sq. ft. on 2 floors in a historic building: the former headquarters and printing press of the Montréal Gazette newspaper.
Continued

Cumulus Office / by CoudamyDesign

Cumulus Office / by CoudamyDesign

After many exchanges with the clients we decided to fit out the different rooms considering the possible activities : micro meeting room, manager’s office, « sacred space », « undetermined » places… This arrangement of the rooms is reflected through the shades of colours, from the darkest to the lightest, according to the needs for concentration. Most of the undetermined spaces are arranged as work in progress, with trestles in order to enable the employees to adapt to the space before a second phase of equipping.
Continued

BOWTIE an Installation for Harbourfront Centre in Toronto / by rzlbd

An installation for:
BIG ENOUGH? // Winter 2012 Architecture Exhibition // Harbourfront Centre, Toronto, CANADA

BOWTIE an installation for Harbourfront Centre in Toronto/ by rzlbd

In November 2011, rzlbd was asked to participate in an architectural exhibition titled BIG ENOUGH? The exhibition is arranged by Harbourfront Centre and intended to explore: What is big enough? How much space do we really need? And how can these needs be accommodated in a city where space is such a limited commodity? The installation had to investigate the idea of what is big enough.
Continued

Museum Santiago Ydáñez, Spain / by Matteo Cainer Architects

Museum Santiago Ydáñez / by Matteo Cainer Architects

The fractured tectonic of the Santiago Ydañez Museum, in the town of Puente de Génave expresses the relationship between the work of the artists, the site and the building program. Conceptually a jazz improvisation, the intersection of the integrated and sculpted grids is conceived as a musical rhythm where the new museum becomes a reactive and interactive part of its landscaped setting.

The artists’ expressive and forceful works are represented through a ‘dance of loose gestures’, and the new museum represents the musicality and juxtaposition of these gestures. As the artist discovers that repetitive motion can evolve into improvisation, the architectural language introduces three constituents of jazz music, rhythm, proportion and improvisation, to construct a tense, concentrated and unexpected ensemble.
Continued

Petit-Bain Cultural Floating Building / by ENCORE HEUREUX architects

Petit-Bain Cultural Floating Building / by ENCORE HEUREUX architects

Story

Since 1995, the Guinguette Pirate has developed an artistic and cultural project on the water, refered to as «intermediate» boats, heritage boats rehabilitated into concert halls (the Guinguette Pirate and Batofar) and through interdisciplinary and outdoor events : «Musée imagianire», «Café de la marine», «Piratages» and «Sous la Plage». It is for the 2004 festival Sous la Plage, that ENCORE HEUREUX had carte blanche and produced a temporary installation with hundreds of hanging zebras «Sous les Zèbres».

In 2006, the Guinguette Pirate asks ENCORE HEUREUX to produce schematics for the conversion of a boat, the Emile Allard, into a cultural venue. However, ultimately the construction of a completely new barge that was chosen for the Petit-Bain project.
Continued

Karine Arabian Signature Boutique / by Joseph Grappin


© Joseph Grappin

In spring 2011, the shoe designer Karine Arabian reopened her signature boutique at 4, rue Papillon in the 9th arrondissement of Paris, unveiling a newly redesigned space in keeping with the brand’s new architectural identity, both the work of interior architect Joseph Grappin. Classically Parisian in style, the boutique now features a façade with lovingly restored mouldings and an authentic herringbone oak parquet floor. The redesigned space is home to an innovative display system for shoes and other leather goods, conceived in the form of modules that are then tailored to specific sections of the space.

Attracted by the technical qualities of sheet metal, inspired by the ways in which elegance first rhymed with functionality in the pioneering uses of this material by Pierre Chareau and Mathieu Mategot, Joseph Grappin has developed a unique structural principle embodied by vertical arching metallic uprights that unify the entire design. The linear and curvilinear aspects of these uprights serve to frame the space and draw customers to the areas of the boutique, reminiscent of garden pavilions or kiosks, dedicated to trying on Karine Arabian’s singular shoe creations. These metallic elements are fittingly complemented by the display shelves crafted in luxurious Brazilian rosewood and installed in a staggered fashion, the mirrors and the screens enhancing the intimacy of the customer’s shopping experience. Other essential accessories, celebrations of femininity emblematic of the mix of style and elegance that has always characterised the designer’s creations, are also displayed to their best advantage.
Continued

DomoLab in Aubervilliers, France / by ENCORE HEUREUX architectes

DomoLab, France / by ENCORE HEUREUX architectes

© Cyrus Cornut

The idea of ​​the DomoLab emerged in 2007, following the first Batimat tradefair where eleven companies of the Saint-Gobain group were together on the same stand. It springs from a shared wish of the marketing and research department : to use the diversity of skills and the jobs complementarity in order to create a permanent dynamics of innovation for the Group’s strategy.

CONTEXT
Located on the Saint-Gobain Recherche site at Aubervilliers, Domolab is situated in the nineteenth span of the imposing building, restored in 1999 by architects Odile Decq and Benoit Cornette.
Continued