Advertise here

Lik House in Tokyo, Japan / by satoru hirota architects

 
Lik House in Tokyo, Japan / by satoru hirota architects

© satoru hirota architects

Lik house is located in the place which went into the residential section from the business district. It was rebuilding in the land in which it was born and the client grew up. It was expected of the residence with a feeling of a resort which can be relaxed, securing privacy, since medium-rise collective housing is also scattered around besides the single-family house of a low layer.

Lik House in Tokyo, Japan / by satoru hirota architects

© satoru hirota architects

Although it was a site comparatively calm as a residential section in the city of Tokyo, having considered balance with a surrounding residence, it was thought that not much big volume was not suitable. Three small common stores have been mostly arranged along a site boundary, and the residual part made by it became the exterior space whose character is different.

Lik House in Tokyo, Japan / by satoru hirota architects

© satoru hirota architects

Each volume made wall thickness the shape of a tube of the monocoque by the comparatively thin concrete of 150-mm thickness so that the presence of a building might not become superfluous too much, and so that the boundary between an inside and the exterior might continue vaguely. While slender one-room space is sometimes bent, the president of a university amounts to about 50m continuously. It is dotted in space like this tunnel as a unit with a small function called a kitchen wine cellar toilet closet.

Tasting a peculiar feeling of a trip by diffusion of a soft light, or change of a field of view, if it is wandering about the inside and outside of the building freely by the purpose and feeling at that time — it becomes.

project details/credits
– Project name:Lik house
– Client:Private
– Location of site:Tokyo,Japan
– Program: Single family house
– Architect:satoru hirota architects / Satoru Hirota
– Structural design:nieda+hisaeda architects / Taizen Nieda+Taizo Komatsu
– Contractor: Eiger Co. Ltd, / Noriaki Fujii+Masakazu Sasaki+Koji Misaki
– Site area:294.90m2
– Built-up area:108.21m2
– Cost of construction:–
– Year of completion:2010
– Photo credits: satoru hirota architects

Web: www.hirotaa.net

Lik House in Tokyo, Japan / by satoru hirota architects