Casa Alpendre II / by A2OFFICE

Casa Alpendre II / by A2OFFICE

The project was initially developed to a national competition in 2006. It captured the attention of a private client in 2011 while visiting A2OFFICE’s studio. The idea that dominated the development of the project was taking to the limit the introduction of a porch in the house: the house would be dominated by the porch, it would be a “porch house (casa alpendre)”.

Casa Alpendre II / by A2OFFICE

Unlike Le Corbusier´s machine for living in, this house is not “moving” on pilotis. It relies instead on a ground base that defines exactly where the roof structure is implanted. Roof structure and ground base form a united piece. As a greek stoa it has an open colonnade, but here the meeting is familiar.

Casa Alpendre II / by A2OFFICE

Casa Alpendre was conceptually developed in 3 stages: the Stage A corresponds to the humanization of a piece of land, creating the ground base, and consequently a stopover. The Stage b) aimed to create a cover protecting the ground base from the sun and rain, leading to a meeting point. The Stage c) attempted to create a protection from the wind, cold and heat, transforming the meeting point in a place to stay, a shelter…a house.

Casa Alpendre II / by A2OFFICE

The four glass plans were implanted behind the exterior concrete colonnade that forms a peripheral porch that creates shading on the glass surfaces in summer and allows the sun light to enter in winter.

DATA SHEET

Title: Casa Alpendre II

Architecture:
A2OFFICE
Porto, Portugal
geral.a2office@gmail.com

Project Manager Architect: Alberto Dias Ribeiro
Location: Peniche, Portugal
Collaborator in 3D images: Jorge Brandão
Image Editor: Alexandra Marques
Date: 2011 – …
Client: Private
Project Area: 270m2

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Loading Facebook Comments ...