Advertise here

Robin Sports Center Hall / by AP5 architects

 

LA HallE DU Robin / by AP5 architects

AP5 architects has share with us the Robin Sports Center Hall project, a multi-functional building that is able to transform the space according to events or seasons. Project description and more images including plans are available from the architects, just continue after the break.

River running in the valley of the Plaine near the town center. Next to the various buildings, the shape of the frame is based on the lean-to and utilitarian buildings in the vicinity. The roof inclination of the Sports Center is the same as the nearby petanque club’s forming a harmonious whole.

LA HallE DU Robin / by AP5 architects

The wood and the metal sheets are all from local origin. The gradual evolution of those perishable materials will change the outside aspect of the whole building. The wood will turn gray and the metal sheets orange. The façades will bear the mark of time.

The roofing is of an average height of 4,5 meter. It is supported by a white lacquered steel frame covered with thin strips glued together. A large wooden cantilever portico is maintained by small metallic poles on the other three sides. A waterproof layer made of steel tanks on the roof and of polycarbonate and larch sheets over the entire upper part of the building. The façade is covered with wooden lath to shield it from wind and sun. The lower part of the structure is in corten steel sheets over a steel frame closing the building.

LA HallE DU Robin / by AP5 architects

The equipment can be moved around from a room to the open space based on needs and seasons. When it is cold the building is shut when there are large events or in warm periods, 9 front panels are opened so as to allow free circulation and open view on the scenery. This open space configuration makes it easy to see the river and to open up indoor activities outside. The doors are opened and kept open by gas spring struts and secured with a stainless steel cable. A large sliding door is the final part of the existing building that allows a wide opening of the building on the outside during events.

The simple shape of the building changes with the moveable façades, the materials change appearance and the facing adapting to orientation all changing with the seasons.

LA HallE DU Robin / by AP5 architects

Materials
Frame: glued strips, galavanized steel + rustproof white paint
Siding: corten steel sheets, polycarbonate and larch panels

Intervenants
- AP 5, Architect and landscaping agency, 5-182 rue Lafayette 75010 Paris – 01 48 87 87 00
Architect: Stéphane Lemoine, Architect collaborator: Toshiharu Kudo
- Team AP 5 with bet 2C (structure, economist), Ouest coordination (construction site)
- Contractors Section 1: Grennevo, shell / Section 2: Haas Weissrock, structure / Section 3, roofing / Section 4: Mellé, locksmithery /

LA HallE DU Robin
Robin Sports Center Hall

Site Raon l’Etape (department 88)
Program Space for multiple purposes: Sports training center hall
Size 300m2 (3229 sq ft)
Client Township association of the Vallée de la Plaine
Type of mission full mission conception and build
Architect AP5 architects
Cost 0.3 million euros
Year 2010

 
 
 
LA HallE DU Robin / by AP5 architects
 
Read more:
Redesigning the Eiffel Tower
Restructuration the Eiffel Tower Paris By Serero Architects

Serero Architects's proposal has been chosen as the best design for the restructuration of the well known Paris's ladnmark, Eiffel...

Close