Advertise here

Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design

 

Enclosed Open House’ + ‘Water-Cooled House’ won the 2010 SIA Architectural Design Awards in the ‘Individual House’ category. SIA Architectural Design Awards is the highest recognition given by the Singapore Institutes of Architects once every two years for works that show excellence in architectural design. Wallflower Architecture + Design is the first private firm in SIA record to win two Design Awards in the residential category in the same year, since the first design award was given out more than 20 years ago.


Project description:
The owners wanted a spacious, contemporary house that would be as open as possible but without compromising security and privacy at the same time. Surrounded by neighbours on four sides, the solution is a fully fenced compound with a spatial program that internalizes spaces such as pools and gardens normally regarded as external to the envelope of the house. By zoning spaces such as the bedrooms and servants’ quarters on alternative levels, i.e. 2nd storey and basement levels, the ground plane is freed from walls that would have been required if public and private programs were interlaced on the same plane. The see-through volumes allow a continuous, uninterrupted 40m view, from the entrance foyer and pool, through the formal living area to the internal garden courtyard and formal dining area in the second volume. All these spaces are perceived to be within the built enclosure of the house.

The environmental transparencies at ground level and between courtyards are important in passively cooling the house. All the courtyards have differing material finishes and therefore differing heat gain and latency (water, grass, water, granite). As long as there are temperature differences between courtyards, the living, dining, and pool house become conduits for breezes that move in between the courtyards, very much like how land and sea breezes are generated. At the second storey, solid hardwood louvers that can be adjusted by hand allow the desired amount of breeze and sunlight to filter through.

Environmentally, the contiguous and interconnected space encourage the slightest breezes, whether they are prevailing and therefore air-movement is horizontal, or convectionally circulated, which the courtyards help generate. For the owner, it is the experiential serenity that unencumbered space, a gentle breeze, dappled sunlight and the hush of water rippling on a pond that is priceless in our dense and busy urbanscape.

Project Title: Enclosed Open House
Location: East Coast, Singapore

Architecture firm: Wallflower Architecture + Design
Website: www.wallflower.com.sg

Design Team: Robin Tan, Cecil Chee & Sean Zheng
Photographer: Albert Lim

 
 
 
Enclosed Open House 01
 
Read more:
HIGH STREET SHOPS, PARKHURST, JOHANNESBURG, SOUTH AFRICA
Parkhurst Shops, Johannesburg by Kate Otten Architects

Project description of High Street Shops, Parkhurst, Johannesburg, South Africa by Kate Otten Architects: Project: the linking and conversion of...

Close