Advertise here

Archive for April, 2010

The Dream Cube at The 2010 World Expo by ESI Design

Press Release:
ESI Design, a pioneer in the field of experience design, previewed the Shanghai Corporate Pavilion for the 2010 World Expo in Shanghai. Opening on May 1, the 40,000 square-foot Pavilion, known as the “Dream Cube,” encourages visitors to participate in an impressive multimedia experience comprised of cutting-edge technology, dreamlike environments, collaborative social spaces and sustainably designed materials.

Continued

Chicago Supports Earth Day 2010

With some of the brightest young engineers coming straight out of The University of Illinois, it’s no wonder why the city is at the forefront of all major green initiatives. This includes the development of land conservation; efforts driven by the Chicago Department of Environment , and many more environmentally friendly projects. However, there have been significant advances in Green Space/architecture during the 21st century.

Continued

Ansley Glass House by bldgs

Detailed information by bldgs:
The Ansley Glass House is located in an historic downtown neighborhood, with a mature tree canopy and direct views to the immediate city skyline. The project replaces a series of additions to a 1910-era house with a new glass-lined living space including a garage, kitchen, family room, library, and a new stair linking three levels. The structure is capped with an occupiable roof deck surrounded by glass guardrails and clerestories, offering diagonal sightlines up to the midtown skyscrapers beyond and into the living spaces below.

Continued

Tres Sargentos House by Moarqs

Description from Moarqs:
This project consists of housing designated for rent by a civil partnership (CCDH), which has commissioned the project with the aim of investing their resources in return for a monthly income, paid for by the operation of the institution. It is not yet known who will inhabit the estate. The quantity and situation of the inhabitants will be determined at a later date. The lot is a typical suburban area, located in the town of Acassuso, in the Province of Buenos Aires. It is 12 meters wide by 26 meters long, including a pool, as well as a small building in back which has been used as a service office and machinery room.

Continued

The Architecture Centre Amsterdam (ARCAM) by Rene van Zuuk

Detailed information from the architect (Rene van Zuuk Architekten)
The Architecture Centre Amsterdam (ARCAM) needed a significantly larger accommodation. Therefore a wonderful location close to the Oosterdok was allocated to this promotional institute. In the vicinity of renzo Piano’s New Metropolis was a small pavilion also designed by him that was going to be demolished. The columns and some of the floors needed to be integrated in the new design.

Reuse of foundation parts was not the only limitation laid upon the architect. Consultation in the early stages of the design process of various parties (among others, two successive government architects) resulted in a maximum building envelope. This outline provided a trapezioidal building volume up to three storeys high. In addition three important requirements had to be taken into account. First, the view of the pavilion from the Maritime Museum needed to be utmost modest. This providing the possibility to lower the waterfront facade compared to the street facade at the Prins Hendrikkade. Second, the street facade needed to represent a closed character and at the same time the building should open up on the waterfront. Last but nt least it was demanded that the pavilion would be a compact monolith. Despite, or thanks to, this strict package of requirements an unprecedented shape emerged, turning the architecture centre into a landmark.

The new pavilion is indeed a humble and compact three-storey building. On the street level an exhibition space is located. The upper floor is fitted with glass partitions, creating an attic-like atmosphere. On the waterfront, at the quay level, a multipurpose space for meetings, discussion and reception of groups (classes, excursions). The internal openness is remarkable. All the different levels are linked by voids, in a way that all the spaces are part of a perceptible larger entity.

The performance of the facades is mainly due to the ubiquitous application of the KalZip skin. The folded seam method is ideal for creating singularly curved surfaces. The zinc-coated aluminium strips form a continuous plane curling itself all around the building mass. The different facades all have their own distinctive perspective. For example the folded skin combined with the bevelling glass facade results in a spectacular entrance. On the other hand the east side displays a most austere view. the waterfront view reveals the soul of the pavilion through the curtain glass, barely showing the structural steelwork. In this view the layered organization is visualized in the elevation.

The peculiar sculptural shape of the pavilion, despite its unobtrusiveness and small dimensions, provides just enough attention in the monumental setting of the Oosterdok.

Read (pdf)

Portside by Arkhefield

Detailed information from the architects (arkhefield):
The new gateway to Brisbane is an active hub of cultural and social activity enhanced by large public spaces fl anked by mixed use buildings providing restaurants, markets, cinemas, function spaces, commercial spaces and residential apartments. The precinct was instigated by the creation of the new cruise liner terminal for Brisbane which weaves itself through the back-of-house of the development. The primary public function developed into being a central retail and restaurant hub supported by a range of residential apartment buildings. The precinct now operates independent of but supporting the cruise terminal function.

Continued

Club BlackboX by Parasite Architecture Studio

From Parasite Architecture Studio:
The design proposal started from generating a completely black box, as well as a shape and as a concept, an abstract space that doesn’t breathe towards the outside world but keeps locked within the memory of events. Therefore the existing windows become showcases for exhibiting and communicating towards the outside, a sort of dynamic information screens. In the first design concepts we tried to cover and hide the existing structure, then tried to ignore it but came to realize that the best solution is to integrate the structure within the general interior design and to multiply it as a deformed projected image on the perimeter walls.Over the actual structure we imposed two elements with the intention of unifying the interior – one is the continuous strip of the perimeter walls that wraps up the entire space, comprising gaming as well as technical areas, and the other one is the artificial lighting that through its dynamic, intensity and color scheme modifies the space and in the same time divides it discrete in different areas.

Continued

Kinderhorn Residence by Marwan Al Sayed Architects

Description from the architects (Marwan Al Sayed Architects):
Situated on a 16 acre mountain site at the edge of the town of Ketchum and the famous Sun Valley Ski Resort in Idaho. The design for this new house for a young couple and child was inspired as much by its topographical conditions as it was by the clientÕs own penchance for athletics; skiing, biking and running. The site, known to locals as Kinderhorn (child mountain), is defined by two relatively small mountain peaks situated in the center of the Wood River Valley and the spectacular and majestic peaks that surround it on all sides.

Continued